Näkökulmia poliittiseen, dokumentaariseen ja henkilökohtaiseen esitystaiteeseen

Mitä poliittisella tarkoitetaan esitystaiteessa tänään? Miten käyttää henkilökohtaista materiaalia tai miten esittää itseä? Muun muassa näitä kysymyksiä TeM ja esitystaiteilija Pilvi Porkola tarkastelee taiteellisessa väitöstyössään Esitys tutkimuksena – Näkökulmia poliittiseen, dokumentaariseen ja henkilökohtaiseen.

Tekemiensä esitysten Mitä kuuluu? – ja muita arjen dokumentteja (2006), Lumo – Esitys uudesta työstä (2007), As If – Avoin sarja (2006–2008) sekä How To Be a Performance Artist? (2007–2009) kautta Porkola pohtii paitsi esitysten tekoprosesseja myös kysymyksiä katsomisesta, tiedon paikantumisesta ja taiteesta tutkimuksena. Tutkimus sijoittuu sekä taiteellisen tutkimuksen että esitystutkimuksen kenttään. Erityistä huomiota saavat taiteellisen tutkimuksen ja feminismin yhtäläisyydet.

Pilvi Porkola on esitystaiteilija ja kirjoittaja sekä Esitys-lehden perustaja. Hän on toiminut tuntiopettajana useissa oppilaitoksissa ja opettanut mm. performanssia, nykyteatteria ja esitystutkimusta