Alexander-tekniikka koreografisen prosessin osana

Miten käyttää Alexander-tekniikkaa taiteellisen prosessin osana? Alexander-tekniikan opettaja, koreografi Soile Lahdenperän Teatterikorkeakoulussa 12. joulukuuta 2013 tarkastettu verkkojulkaisumuotoinen väitöstutkimus ”Muutoksen tilassa – Alexander-tekniikka koreografisen prosessin osana” käsittelee F. Matthias Alexanderin kehittämän oppimismenetelmän soveltamista koreografin työhön. Tutkimus avaa prosessia, miten menetelmä on tuotu tutkimuksen taiteellisissa töissä esiintyneiden tanssijoiden ja muusikoiden käyttöön.

Tutkimus sisältää kolme Lahdenperän koreografista ja ohjauksellista työtä; Aava (2003), Hetken koreografiaa (2004 ja 2005) sekä Myrskyn ja myötätuulen terraario (2006). Näiden lisäksi hän tarkastelee kokemustaan amerikkalaisen tanssintekijän Deborah Hayn koreografian The Ridge (2005) sovittamisesta ja tanssimisesta. Tutkimus esittelee yhden somaattisen menetelmän, Alexander-tekniikan, soveltamisen tapaa tanssitaiteessa.

Verkkojulkaisu tutkimuksen raportoinnin muotona on antanut mahdollisuuden esittää tutkimustekstin ohessa harjoitustilanteissa videolle taltioitua materiaalia avaamaan syvemmin harjoitusprosessin kulkua. Tutkimuksen esittelyn yksi tavoite on ollut tuoda koreografinen prosessi näkyviin. Kaikki tutkimuksen taiteellisten töiden esitystaltioinnit ovat myös verkkojulkaisun lukijan katsottavissa.